Zdroj: Shutterstock

Diety dlouhodobě nefungují, jezte raději podle sebe, radí výživová poradkyně

Dnes zdravá strava většinou znamená zcela vypustit cukr, bílou mouku, ideálně veškerý lepek, zpracované potraviny – tedy víceméně vše, co nám chutná... Pokud se chceme cítit i vypadat dobře, je opravdu nutné tato pravidla striktně dodržovat? Podle výživové poradkyně Šárky Matouškové určitě ne. „Zákaz cukru, mouky a dalších věcí, to mi přijde jako...

Zveřejněno: 05.06.22

Se Šárkou jsme si povídaly například o tom, co je hlavním problémem diet, proč nefungují, jak se vymotat z bludného kruhu hubnutí a opětovného přibírání, nebo jak poznat, že náš vztah k jídlu není v pořádku a je vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Proč podle vás diety nefungují?

Největší zlo diet je fakt, že jsou striktní. Často nás omezují v osobním i sociálním životě, například kvůli nim nejdeme s kolegy na oběd, nedáme si buchtu u babičky. Přitom všechny tyto věci se jíst dají, je to musí být s mírou. Vyloženě striktní pravidla nejsou podle mě cesta, protože je většinou nejsme schopni dodržovat kontinuálně. Stačí nějaký psychický propad a máme tendenci se třeba znovu přejíst sladkým a celá naše dosavadní snaha jde do kopru… Pak zase zkusíme jinou dietu, ani u té nevydržíme… A tak se pořád motáme v kruhu, ze kterého je čím dál těžší vystoupit. Roli hraje i fakt, že s věkem se náš metabolismus zpomaluje, takže i hubnutí samo o sobě je těžší. Za mě jsou tedy určitě lepší postupné změny.

Zmiňovala jste diety. Jak přistupujete k ženě, která za vámi přijde a v takovém bludném kruhu se nachází?



Nejdříve zjišťujeme důvody, proč daný člověk jídlo tolik řeší a jaká jsou jeho očekávání, někdo chce například zhubnout, jiný více energie a tak dále. Na základě stanoveného cíle si pak nastavíme s každým individuální postup. Určitě tedy nikomu nic neradím, spíš lidi podporuji tak, aby došli k řešení a zároveň se u toho cítili dobře.

Co znamená, když má člověk pořád chuť na sladké?

To znamená, že strava není dostatečně výživná, tělu chybí energie, a proto má člověk tendenci sáhnout po jednoduchých cukrech, které ho nabijí nejrychleji. Většinou tyhle chutě lidi nejvíc dobíhají odpoledne a večer. Jsou takové ty vlčí hlady, neboli příznak toho, že jídelníček není správně nastaven a bylo by dobré ho přehodnotit.

Celkově je třeba rozlišovat, jestli mám na něco jen chuť, nebo se opravdu potřebuji najíst. Chutě jsou hodně zavádějící, a když se jimi řídíme, často se zbytečně přejídáme a kombinujeme nevhodná jídla… Na druhou stranu je dobré své tělo poslouchat, protože ono si řekne, co mu chybí. Ale na to my samozřejmě nejsme zvyklí, protože už od mala nám dospělí, ale i například média diktují, co máme a nemáme jíst a v jakém množství. Proto je dobré se na chvilku zastavit a zamyslet se nad tím, co chceme my, respektive naše tělo.

Jaké otázky bychom si měli v tomto směru pokládat?

Je dobré se zamyslet nad tím, jakým způsobem se aktuálně stravuji, proč a co mi na tom vyhovuje nebo nevyhovuje. Možná zjistím, že je má strava ideální, jsem plná energie, zdraví a líbím se sama sobě - tím pádem je vše v pořádku. Na druhou stranu mohu zjistit, že zkouším již několik let různé diety nebo módní trendy a výsledky žádné, odpoledne bývám unavená, nedoběhnu tramvaj, špatně spím, nebo mě při sezení tlačí knoflík u kalhot a celkově se už delší dobu necítím dobře. Myslím, že to je takový první impuls k tomu, začít stravu víc řešit a s někým se poradit, jak na to. Už jenom to, že si rozšíříte obzory a dozvíte se více o výživě i o sobě, vám může zlepšit náladu. Navíc řešení se vždycky najde, nejdůležitější je se rozhodnout, že změnu chci.

Jak byste definovala zdravý vztah k jídlu?

Řekla bych, že je to o tom, mít k jídlu pozitivní vztah, což znamená, že si ho dokážu užít bez výčitek a přehnaně ho neřeším, nestresuje mě. Jakmile jsou tam pocity vinny, srovnávání, nebo nějaké jiné negativní emoce, značí to problém a je fajn to začít řešit. Zároveň ne každý má samozřejmě silnou vůli, někteří lidé si nevěří... Proto je právě dobré občas docházet někam, kde si mohu o výživě s někým popovídat a nastavit to tak, abych se v této oblasti cítila líp. Pak často stačí, když člověk vydrží týden až čtrnáct dní a jakmile sám vidí výsledky, tedy že se cítí i vypadá líp, je celkově spokojenější. Pak ani nemá takový problém u změn zůstat…

Strava je propojená i s dalšími věci, proto s klienty řeším třeba i stress management, pohybové aktivity, spánek, celkové nastavení dne, protože to spolu samozřejmě souvisí. Například když se jdu ven projít nebo proběhnout, třeba mi to pomůže cítit se líp a pak už se doma nemusím cpát čokoládou.

Jakým způsobem se na vás mohou lidé v případě zájmu obrátit?

Stačí napsat nebo zavolat a domluvíme si konzultaci, ať už osobně nebo online.

https://purtana.com/pages/healthy-lifestyle 

 

Foto: se svolením Šárky Matouškové

Šárka Matoušková, výživová poradkyně

Pracovala v Nutriční poradně v Praze, nyní se věnuje individuální práci s klienty. Aktivně se věnuje sportu a miluje italskou kuchyni.

Související

Šárka Matoušková, výživová poradkyně

Pracovala v Nutriční poradně v Praze, nyní se věnuje individuální práci s klienty. Aktivně se věnuje sportu a miluje italskou kuchyni.


2 terapeutické diety, které vám pomohou zlepšit fyzické i duševní zdraví

GAPS nebo LCHF – za těmito zkratkami, které nejsou známé každému z nás, se skrývají názvy speciálně sestavených diet.


MARGIT SLIMÁKOVÁ: BĚHEM HUBNUTÍ JE ZÁSADNÍ VNÍMAT SVÉ TĚLO

Známá expertka na zdravý životní styl a výživu nám prozradila, proč je lepší si během hubnutí dopřávat než se omezovat, co si myslí o přerušovaných půstech a léčbě stravou a jak podle ní se stravou souvisí současná pandemie.


Pánev, páteř, hlava pro zdravý začátek, to je IQ pohyb

Kvůli vlastnímu zdravotnímu problému s páteří začal před lety pomáhat klientům s bolestmi zad a dalšími omezeními. Daniel Müller, zakladatel a majitel společností skupiny IQ pohyb, se učil nejdříve v Londýně, jak cviky jógy a pilates správně metodicky rozebrat, a jak je pak také didakticky naučit...


Jak kurkuma prospívá našemu tělu?

V posledních několika letech se ve světě zdraví a krásy rozvinula posedlost určitým žlutým kořením. Na blozích o zdraví a v hipsterských kavárnách se o kurkumě píše jako o módním trendu a její milovníci ji přidávají prostě všude.