A co je vlastně na této žluté ingredienci tak zvláštního? Mezi zdraví prospěšné účinky kurkumy patří zmírňování zánětů a podpora trávení. Pojďme se podívat, co ale kurkuma skutečně dělá a kolik bychom jí měli konzumovat.
Co to vlastně je kurkuma?
Jak již pravděpodobně víte, kurkuma je jasně žluté koření, které se již tisíce let používá jako přísada do kuchyně. Nicméně již od starověku se používá také jako léčivá rostlina. Kurkuma se získává z kořene rostliny kurkumovníku a je příbuzná se zázvorem, protože oba patří do čeledi zázvorovitých.
Výrazná barva kurkumy pochází z kurkuminu, který je považován za složku koření s blahodárnými účinky na zdraví. Bylo prokázáno, že kurkumin má protizánětlivé účinky a podporuje trávení.
Kromě známého žlutého prášku je kurkuma k dostání ve formě kapslí, čajů, esenciálních olejů, peelingů a dokonce v pleťových maskách. Vědci zjistili, že černý pepř pomáhá tělu vstřebávat kurkumin, a proto se někdy můžete setkat s tím, že se tyto dvě složky v potravinářských výrobcích kombinují.
Jaké jsou zdravotní účinky kurkumy?
Tradiční ájurvédská medicína, která pochází z Indie, kurkumu pro její zdravotní účinky oslavuje již tisíce let. Dnes toto tvrzení začínají potvrzovat i klinické studie zabývající se účinky kurkuminu.
Snižování zánětů
V roce 2013 studie zjistila, že kurkumin může pomáhat snižovat záněty a otoky. Vědci se domnívají, že tento účinek má proto, že blokuje bílkoviny, které v těle vytvářejí zánět.
Ochrana kloubů
Protizánětlivý účinek kurkuminu by mohl mít také vliv na prevenci opotřebování kloubů. Studie z roku 2016 v časopise Journal of Medicinal Food ukázala, že kurkumin může zmírnit příznaky artritidy, včetně potíží s pohybem a ztuhlostí kloubů.
Zlepšuje trávení
Existují i názory, že kurkumin prospívá zdraví střev a může zmírnit nadměrnou plynatost, bolesti břicha a nadýmání. Ve studii Nottinghamské univerzity z roku 2013 bylo zjištěno, že kurkumin stimuluje žlučník, což vede k větší produkci žluči, která je základní látkou potřebnou k rozkladu tuků v potravinách.
Kolik kurkumy bych měl denně užívat?
Přestože pro kurkumu v současné době neexistuje žádný referenční příjem živin (RNI), dbejte na to, abyste nepřekračovali dávkování uvedené na etiketě. Naproti tomu pro kurkumin již RNI existuje: Světová zdravotnická organizace doporučuje až 3 mg kurkuminoidů na 1 kg tělesné hmotnosti. Průměrný denní příjem v indické stravě je však mnohem vyšší a dosahuje 60-100 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.
Studie americké Central Michigan University z roku 2017 uvádí, že důležitá sloučenina v černém pepři, piperin, může zvýšit schopnost těla absorbovat kurkumin o 2000 %. Pokud tedy chcete zvýšit přínos kurkumy, užívejte ji s černým pepřem.
Bezpečnost kurkumy zatím nebyla testována u dětí mladších 12 let ani u těhotných či kojících žen. A co je důležité, pokud se u vás po užívání kurkumy objeví nežádoucí vedlejší účinky, včetně žaludečních potíží, průjmu, žluté stolice, bolestí hlavy nebo kožní vyrážky, měli byste její užívání okamžitě přerušit a vyhledat lékaře.